Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Te kit választanál? Vagy Te választanál?

2010.04.04. 20:14 | DarkSide | Szólj hozzá!

Címkék: politika választás mszp fidesz jobbik választás2010

Mind a két kérdés jogosan merülhet fel, hiszen közelednek a parlamenti választások. Általában megosztottak az emberek abban a tekintetben, hogy menjenek-e el szavazni, ha elmentek, érvényesen szavazzanak és ha már itt tartunk kire is adjuk le voksunk.

Akik - szerencsétlenségükre - személyesen is ismernek, azok tudják, hogy én nem fogom megmondani kire szavazzanak. Ezt ugyanis a legteljesebb mértékben magánügynek tartom (pontosan úgy, mint a vallási meggyőződést). A lényeg a szavazáson van.

Miért menjünk szavazni? Ha hiszel a demokráciában, akkor ennek a kérdésnek nincs értelme. Ha azt mondod, hogy a demokráciának vannak hibái, akkor én igazat adok neked. Sajnos eddig nem találtak fel jobbat - persze ezt nem én találtam ki, hisz már Winston Churchill is megmondta...

A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma - nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik.

(Winston Churchill)

Akkor mégis miért? Ha tetszett az elmúlt 4 év azért, hogy ne változzon semmi. Ha nem tetszett, akkor pedig azért. Persze a saját szavazatunk még nem garancia arra, hogy mások is úgy látták a dolgokat, ahogyan mi. De, ha mégis, akkor sincs minden kőbe vésve és még az is lehet, hogy nem fog beköszönni a Kánaán. Akkor miért? Mert, ha az esélyt sem adjuk meg, akkor mit várunk?

Az államférfi a következő nemzedékre gondol, a politikus csak a következő választásokra. (Winston Churchill)

Kis hazánkban eddig az államférfiak (vagy nők) igen csak hiányoztak, az elmúlt 20 évre rásütötte bélyegét a megélhetési politizálás. Persze lehet, hogy a magyar politikának csak időre volt szüksége - mint a jó bornak -, hogy kiforrja magát. És ez lesz a fordulat éve...

Én úgy gondolom, ha egy közösség tagjának tartom magam, akkor azzal bizonyos kötelességek és jogok járnak (a sorrendre figyeljünk!). Ha teljesítem a kötelességeimet, akkor járnak a jogok is. Szerintem az egyik "állampolgári" kötelességünk a választásokon való részvétel. Nem nehéz és nem is megerőltető feladat. De 4 évente teljesíteni kell.

A különböző fórumokon találkoztam korábban különböző kifogásokkal. Nézzünk a leggyakoribb kifogásokat és a válaszaimat:

  • Én nem megyek, azt az időt hasznosabb dologgal is el tudom tölteni, pl. a családommal...
    Hát, igen az a pár perc tényleg sok idő. Szerintem ez az egész nem kedv kérdése. Ha hangoztatjuk a jogainkat, akkor a kötelességeinkre is figyeljük.
    Ja, persze csinálhatjuk, hogy ez egy családi program is egyben - séta a friss levegőn, hagy szokja a gyerek, hogy 4 évente ilyennel is lehet találkozni (már mint választással).
  • Miért szavazzak - egyik rosszabb, mint a másik...
    Na, ez már egy igazi dilemma. Pedig az egyikre kell(ene), ha nem találunk számunkra szimpatikus jelöltet vagy listát, akkor válasszuk a legkevésbé unszimpatikusat.
  • Legalább lenne ott egy "egyikre sem" lehetőség...
    Oké, tételezzük föl egy pillanatra, hogy van ilyen kocka. Mi történjen, ha a többség elutasítja a jelölteket/listákat. Várjunk amíg megszületik a Messiást és addig ne történjen semmi?
  • Én fogok szavazni, de érvénytelenül...
    Ez megegyezik az eggyel fentebbi esettel (bár, ez egy fokkal jobb
    - legalábbis a szememben -, mert már elmentünk szavazni és véleményt alkottunk, de akkor rossz módon tettük)

Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy április második vasárnapján ne legyen rest én menjen el szavazni - saját meggyőződése szerint. Mutassuk meg, mi a demokráciában hiszünk és ettől nem tudnak minket eltántorítani még a politikusok sem. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr491894575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása