Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Magyar Bálint megint reformál

2009.05.19. 21:40 | DarkSide | 1 komment

Címkék: oktatás politika szdsz suli liberalizmus érték válság

"...Az SZDSZ valamennyi közoktatási intézményben megtiltaná az első hat évfolyamon, hogy a tanár hétvégére vagy tanítási szünetre kötelező írásbeli házi feladatot adjon a diáknak. (hírTV)"

Oké, a szünetet még megértem, de a hétvégét?!

Első kérdésem: Miért, az a büdös kölök csinált eddig valamit? Egyébként ismer valaki nem kötelező írásbeli házi feladatot? Mert én nem (a szorgalmi feladatoknak azért van külön neve mert az nem házi feladat)

Második: Vegyünk egy olyan tantárgyat, amelyet heti 1 órában tanítanak... az ezt tanító kolléga nem adhat föl leckét? Vagy heti kettő esetén csak a hét első felében lévő órán lehet hf-et föladni? Nem hiszem el, hogy van olyan tanár aki kiköti, hogy ezt vagy azt a feladatot csak szombat délután lehet megoldani...

És tanulni ki fog, mert hogy a házi feladat a tanulás egyik módja. Persze lehet, hogy Magyar bá odaáll a gyerek mellé, azzal a felkiáltással: "péntek délután tanulj  fiam, mert aztán hétfőig tilos!"

Na, várjunk csak! A hír szerint csak írásbeli feladat nem adható fel a diáknak... ja, de akkor nem értem... ha feladom bármelyik verset megtanulni... akkor a gyereknek hétvégén le kell ülnie tanulni. De ha már leült...

Bálint bácsi mindent elkövet a teljes analfabetizmus és a szellemi toprongy képzés meghonosítása terén, majd ezt is odateheti a félszintű érettségi és "az első évfolyamon nem kell osztályozni" csomag mellé. Persze érthető ez az egész, mert mondjuk egy írni-olvasni-számolni nem tudó "báb" nem kérdezi meg, hogy: és mi van a költségtérítésetekkel, kedves Bálint?

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr961132280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karenin 2009.05.22. 21:15:36

Hát igen. Elvileg a tanárnak nemcsak kötelessége, hanem joga is, hogy tanítson. Első számú joga. De mivel hamarosan minden eszközt kivesznek a kezéből, amivel ezt a jogát érvényesíteni tudná, a kötelességét sem fogja tudni teljesíteni. A tanítás mellett a tanárnak joga van megválasztani a tananyag feldolgozásához szerinte leginkább megfelelő módszert. A hétvégi házi feladat feladása is lehet ilyen módszer. Szerintem is túlterheltek a kisiskolások, de azt hiszem a hétvégi és szünetben megoldandó házi feladat eltörlése nem megoldás erre. Nézzük a kötelező olvasmányokat és ezek tartalmi összefoglalóit, az úgynevezett olvasónaplót. (És most tekintsünk el attól, hogy mik ezek a kötelező olvasmányok, és mennyire állnak közel a mai gyerekekhez...) Ezt általában célszerű szünetre feladni, mivel a legtöbb gyereknek gondot okoz az olvasás. Hétvégén vagy szünidőben (különösen nyári szünetben) szülő vagy nagyobb testvér is be tud segíteni az olvasásba és a tartalmi összefoglaló megírásába. Mi ezt egész általános iskola alatt együtt csináltuk a nagyimmal. Nos, a gyerek önszorgalomból nem fogja abszolválni a feladatot, tehát tettünk egy újabb lépést a funkcionális analfabéták országa felé. Nem beszélve arról, hogy mikor ér rá a mai világban egy átlagos szülő arra, hogy a gyerekével tanuljon? Esetleg hétvégén... Ja, de ha akkor nincs írásbeli házi, akkor a gyerek nem fog lelülni tanulni. Tapasztalatból tudjuk, a szóbeli házi nem házi, azt úgysem veszi észre a tanár, ha nem csináltuk meg... Elképzelem az én édes, motivált, tanuláshoz szokott ötödikes tanítványaimat (akik hétről hétre több oldalnyi szorgalmi feladattal várnak), amint már péntek reggel a tanáraik képébe vágják, hogy akármilyen rosszak lehetnek, úgysem kaphatnak bűntetésfeladatot a hétvégére... Apokaliptikus vízió. Engem nemcsak az háborít fel, hogy ez nem szolgálja a gyerek érdekeit, hanem az is, hogy ismét a tanárt korlátozzák alapvető jogainak gyakorlásában. Abba most inkább nem mennék bele, hogy ez milyen hatással lesz az amúgy is sérülékennyé vált tanár-diák kapcsolatra.
süti beállítások módosítása