Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Demokrácia és a 2/3 esete

2010.04.17. 15:43 | DarkSide | 3 komment

Címkék: politika választás mszp fidesz baloldal választás2010

Nézem a TV-t, olvasom az online és offline újságokat és valamit nem értek. Az MSZP sikítva üvöltözi a világba, hogy a 2/3 a demokrácia halála és a második fordulóban meg kell akadályozni a FIDESZ-KDNP ilyen arányú mandátum szerzését.

Hát, nem is tudom... a demokrácia nem éppen azt jelenti, hogy a többség akarata érvényesül? És ha a többség a fideszt látná szívesen a parlamentben akkor ne szavazzon rá, mert az egyeduralomra fog törni? Visszaállíthatja a királyságot! Mi van!?

Elvben a 2/3 megléte esetén lehetséges lenne, de a gyakorlat és az elmélet igen távol van egymástól. Nem éppen az az antidemokratikus viselkedés, ha a választókat hazugságokkal eltántorítjuk a választástól vagy éppen befolyásoljuk abban?

Értem én, hogy egy politikusnak befolyásolnia kell az embereket (tényleg kell?), de ekkora butaság és rosszindulat hallatán komolyan elgondolkozok az adott személyek elmeállapotát illetőleg. Lettek volna 8 évig jó gazdái az országnak és nem öszödi böszmeségekkel tönkretenni erkölcsileg, morálisan és anyagilag, akkor most nem kellene "félni" a fidesz ilyen nagy arányú győzelmétől.

Sajnos a baloldalon nem lesz változás, amig a régi rendszer emberei ki nem kopnak, vagy mint a munkáspárt esetén az egész párt le nem írja magát. Ehhez pedig szükség lesz egy új baloldali (mondjuk egy szociáldemokrata) párt létrehozására - ha a baloldaliak tényleg meg akarnak újulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr811929489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellen Szél 2010.04.19. 08:05:03

A 2/3 olyan lehetőség, mellyel szinte minden megtehető politikai, gazdasági, és egyéb területén a társadalmi életnek. Sokaknak, (többek között 23 közgazda közül 18-nak, igen bíztatónak ígérkezik egy ilyen Fidesz-kormány legitimáció, 20 éves demokráciatanulás, demokráciavergődés után. Ebben látják Ők az elmaradt reformok garanciáját.
De… van-e előképe a demokratikus világban, egy jól működő, gazdasági fellendülést, társadalmi békét, emberi szabadságot, kulturális, tudományos fellendülést hozó, - kvázi - egypártrendszernek (diktatúrának, ha ez népbarát, gondoskodó, bölcs, érdekkiegyensúlyozó, vagy bárminemű jelzővel is illethető)
Rövidtávon mutatkozhatnak eredmények, egy-egy ilyen – egypártrendszer szerű- hatalom esetén (főként szétzüllött, korrupt, pénzügyi szétesésben, értékválságban lévő országokban), de ez rövid távú siker.
Ennek sajátossága, a társadalmi igazságosság, a demokrácia csorbítása, politikai ellenfelek ellehetetlenítése, kriminalizálása. A közös (pl.)nemzeti érdek hangoztatása, az ellenségképzés dacára, minden bizonnyal a felszín alatt, a mélyben munkál a nagyfokú elégedetlenség, igaz a hatalom közeli és kedvezményezett értelmiség lojális, vagy kollaboráns.

Ilyennek látom én azt a rendszert, ahol sikeres lehetett -az általam már egy korábbi, OV-hez hasonlításomban is említett- Oliveira Salazár Portugáliában, az elmúlt évszázad 20-s éveinek végétől. Rendszeresen tartottak ellenzék nélküli választásokat. Portugáliában a nők ekkor nyerték el a – valójában értéktelen – szavazati jogot. A parlament eljelentéktelenedett.
Salazar a szétzüllött közállapotban és pénzügyi ellehetetlenülésben lévő (ebben némi rokon vonás belemagyarázható), a katonai puccsról, katonai puccsra billegő Portugáliát, diktatórikus, de nem fasiszta vezetési módszereivel, hatalma kezdeti évtizedében felvirágoztatta.
Utakat, kórházakat, iskolákat építtet, újjáteremti a tengerészetet, átszervezi a hadsereget, az ország történetében először, eleget tesz minden nemzetközi pénzügyi kötelezettségének. Ezt egy keresztény alapon felépülő, igazság és erkölcsi renddel párosította.
Persze más példákat is citálhatnék ide, de valahogy ez a Figura, annak rendszere nekem az orbáni tükörkép.

Szögezzük le, reformok (sőt bokrosi kifejezéssel) kritikus tömege nélkül az ország folyamatosan csúszik a balkán irányába.
De a gazdasági, társadalmi reformok végrehajtásához, a társadalommal (még a hatalomra kerülést megelőzően, a kampányban) közölni kell, hogy milyen utat szeretnének bejárni, milyen eszközrendszert társítanak a célokhoz, milyen terheket kell ehhez vállalniuk az „zemberek”-nek, kik lehetnek (mert minden változásnak vannak) vesztesei, nyertesei, mennyi idő, stb. a cél elérése, és persze, milyen lesz az átfazonírozott ország, és annak különböző területei .
A reformok melyekkel szemben a társadalom jelentős ellenállást tanúsít, csak erővel (erőszakkal) vihető keresztül.
Ekkor viszont sérülhet a mai demokratikus berendezkedésünk ( joggal mondhatjuk, ez már maga a diktatúra).
Ez túl nagy ár!
Van-e egyáltalán elszánás? Tudja ezt OV-n kívül valaki? Vagy ha ez már kidolgozott, számít-e egyáltalán, míg Ő rá nem bólint? Ezt a fejbiccentést még ember nem látta! Gondoljunk bele, a FIDESZ 8 éve minden reform kezdeményezésre csípőből tüzelt. Ha hatalmon (ilyen nagyságú legitimációval a hátuk mögött) maga áll a reformok élére. Mit tesz, becsapja választóit, azaz hazudik.
Ezt elképzelhetetlennek tartom, mert -mint tudjuk Orbán Viktor még soha sem hazudott. Ezt onnan tudhatjuk, hogy Ő maga mondta.

Nem látom be, hogy a (túl)hatalom birtokában a kormányok miért lennének bölcsebbek, reformpártibbak, miért vállalnák fel az úgy óhajtott, vagy kiharcolt egyeduralmuk elvesztésének veszélyetetését, társadalmi ellenállást gerjesztő intézkedésekkel?
Tehát tévhit, hogy a diktátor mindent megtehet!

Az ígéretek, sőt nem ígért, de az elvárást növelő magatartással, azt előidéző korábbi FIDESZ, csapdába kerülhet, ha teljesíti az elvárást, irány a Balkán legalja, ha felvállalja a reformokat, a választói mennek tovább a Jobbik irányába. Nem a szocik, vagy az esetleg bejutó MDF (Bokros) a nagy FIDESZ veszejtő, hanem az Orbán által – hajdanán- gyámolított nemzeti radikálisok. Ott pedig ne várjuk a reformok pozitív fogadását. Ők nem alkusznak!
Amit ők hozhatnak számunkra, már nem csak az ízlésemet, demokrácia felfogásomat, hanem emberi méltóságomat is sérti. Az általuk megvalósítani vágyott berendezkedés köszönőviszonyban sincs a demokráciával, főként annak parlamentáris formájával.
Inkább 10 kicsi, a társadalom sokféleségét jól lefedő, dominanciára nem törő, kompromisszumkényszerben senyvedő pártból álljon a parlamentünk, mint ismét az – akárcsak defaktó – egypártrendszer. Megtapasztalhattuk az átkosban, hogy bármekkora az urnákban lévő cédulák egy-irányba mutatása, a gazdasági racionalitásra semmi garancia.

Ellen Szél 2010.04.19. 12:48:10

Az írásomat néhány nappal a választások előtt készítettem, így itt még az MDF-t, mint potenciális parlamenti pártot említem, ez mára nyilván okafogyott, de az írás egészét ez nem érinti.

DarkSide 2010.04.19. 20:19:29

@Ellen Szél: Hú... ez a komment egy önálló poszt is lehetne. Tartalmával azonban jó néhány ponton nem értek egyet. Én már jó ideje nézem a hazai és külföldi politikát. Számtalan jó vagy éppen rossz megoldást láttam már, de az elmúlt 20 év itthon megmutatta, hogy a kompromisszum kényszer számtalanszor gúzsba kötötte a reformszándékokat, az intézkedéseket felhígították - erejük eltűnt és maradtak az üres szólamok.
Nem tudom, hogy a FIDESZ és a KDNP pártszövetsége (amelyet akár tekinthetünk koalíciónak is) be tudja / be fogja-e váltani a hozzá fűzött reményeket. Most ezzel a kétharmaddal legalább a politikai alkudozások elejét lehet venni. Így maximum "csak" szakmai érvek szólhatnak bele a már igen csak szükséges változásokba.
A gond - ami eddig politikai oldalon húzta keresztbe a reformokat - hogy egyes területet érintően pontosan egymásnak teljesen ellentétes megoldásokat tartanak jónak bal és jobb oldalon. Magyarországon nincs meg a politikai konszenzus a legalapvetőbb kérdésekben sem (bocsi 1 van a fizetésük...).
A 2/3 nem tesz bölcsebbé, de felesleges politikai kompromisszumot legalább nem kell kötni. szvsz
süti beállítások módosítása