Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Quo vadis Domine? Hová mégy Uram?

2010.03.20. 11:00 | DarkSide | Szólj hozzá!

Címkék: botrány pedofília kereszténység bűn vatikán

Az Internet partján ülve merengek a híreken... A következő képben a Vatikán madártávlatból, majd egy zoom a Szent Péter térre és egy sebessen kifelé tartó alakra. Már messziről felismerem - bár nem vagyunk valami nagy haverok - Quo vadis Domine?  - szólítom meg...

Vallási kérdések kerülnek ma terítékre ebben a posztban. Aprópója az a pápai levél, amit a pedofil botrányokkal kapcsolatban a szentatya (XVI. Benedek) írt.

Előre kell bocsátanom, hogy nem kívánok senkit hitében és érzéseiben megsérteni. Sőt arra kérek mindenkit, hogy véleményét bátran ossza majd meg, javítson ki ha valamiben tévedek.

A kereszténység alaptétele - központi motívuma - a megbocsátás. Az egyik legpozitívabb emberi cselekedet, hiszen mindig valamilyen feszültséget szüntet meg vagy old fel. A feszültség lehet két ember, ember és közösség, közöség és közösség között. És nem utolsó sorban az ember és az Isten között - kérjük a bocsánatát és Ő megbocsájt (vagy nem, de ez majd kiderül).

Régóta bomlasztja a kősziklára épített egyház falait egy rút féreg. Azokat a falakat, amelyek sok mindentől megóvták e nemes eszményeket. Ez a féreg már az építéskor bekerült a falba a cölibátus nevű malterral, ráadásul minél nagyobb lett az egyház, minél több lett a tégla, annál több féreg került a falba.

Ezek a férgek pedig nem csináltak mást, mint élvezték a fal nyújtotta védelmet. Mert a fal megvédte őket - a pedofíl ügyeket eltusolták, hol az áldozatokat befeketítve/hiteltelenítve, hol megfélemlítve, megvesztegetve, lefizetve.

A '80-as évektől egyre több és több eset derül ki. És a kőszikla állt és nem tett semmit az eltusolásokon kívül. A '90 évekre a "gát" falai repedezni kezdtek, hiszen bírósági ítéletek születtek - kártérítési perek során szerte a világon dollár milliókat fizetett ki az egyház, de még ekkor sem történt semmi lényegi lépés a Vatikán részéről.

Az új millenium első évtizedének végére, az új pápa fejére ráborult az éjjeli edény, annak minden tartalmával. Európa számos országában derűltek ki - rövid időn belül - hogy mit is csináltak a férgek. És hogyan asszisztált hozzá az egyébként isteni glóriával övezett egyházi vezetés.

Az egyik legvisszatetszőbb dolog Angliában történt meg, ahol egy bírósági ítéletben meghatározott összeg megfizetéséhez a püspök a hívek adományait kérte...

Az ember - bár szeretne isteni erényekben csillogni - gyarló. Ha én tévedek és károm származik belőle az egy dolog - mondhatnám: így jártam. Ha én hibázom és másoknak származik kára, akkor azért felelősséggel tartozom.

A férgek - bár bűnük óriási az egyének szintjén - még nagyobb a közösség szintjén.  Tettük a fal többi téglájába, alkotóelemébe vettett bizalmat ingatja meg. És a fal - illetve Péter utódai (akik maguk sem voltak mindig angyalok - de ez más kérdés) - eddig nem tettek semmit.

Most megszületett egy pápai levél, de félő, hogy az európai hívők ettől még nem nyugodhatnak meg. Ez megint csak a probléma elkendőzésére lesz jó, talán időnyerésre.

Valószínű, hogy XVI. Benedek az elmúlt napokban többször is feltehette a kérdést "Deus meus, Deus meus, utquid dereliquisti me?" (vagyis Istenem, Istenem, miért hagytál el engemet?) - botrányok Írországtól Németországig. És csak az elítőlő szavak, esetleg látszat intézkedések maradtak.

A kérni kell azt a megbocsátást, mindig azoknak akik vétkeztek és azoktól akik ellen vétkeztek.

A szavakon túl valójában csak a tettek számítanak. A legfőbb gond, hogy eddig semmi nem történt annak érdekében, hogy ne történhessen meg a megtörténhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr661854191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása