Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nem kell félni, persze hogy fájni fog...

2008.10.17. 18:45 | DarkSide | Szólj hozzá!

Címkék: járulék adó világválság

Olvasgatok, olvasgatok... (csengetnek).

Na szóval aztat olvasom itten a neten, hogy kormányunk új adócsomagot készített elő. Bár a részletek nem ismeretesek, a szakértők szerint adó és járulékcsökkentés ebben a ciklusban már nem lesz.

Miért is lenne? Ja, hogy a vállalkozók terheinek csökkentésével a mostani válság hatásait is lehetne csöppet enyhíteni? Kit érdekel! Ez a piac farkas törvénye, a gyenge elbukik.

Hát persze, ha a vállalkozó nem tudja gazdaságosan üzemeltetni a cégét, akkor első lépésben csökkenti a kiadásait (vagyis az alkalmazottainak számát). Az állam bácsi kényszerűen át kell vegye a munkanélküli kifizetését. Persze a bevételi oldalon már kevesebb pénz jött be (hiszen a vállalkozók kevesebb járulékot és szja-t fizetnek).

A költségvetés ezáltal a deficitet fogja termelni. 

Mivel a munkavállalók száma csökken, kevesebbet fognak az emberek vásárolni (pl. tartós háztartási cikkeket), így kevesebb termékre lesz szükség.

Ha kevesebb termékre van szükség, akkor a vállalkozónak kevesebb alkalmazottra van szüksége, és így tovább.

Ki fogja finanszírozni a vállalkozót? Mivel a banki hitelek drágák, illetve elérhetetlenek lesznek, így ez nem lesz járható út. Az állam lehet, hogy fog pályáztatni fejlesztési összegekre, de ez az esetek nagy részében már előre le van vajazva. Ha nem vagy közel a tűzhöz, akkor ne is számolj ilyen pénzekkel.

Mit várnak a vállalkozók? Ha a terheik csökkennek, akkor azt a pénzt fejlesztésre, nagyobb projektek finanszírozására tudják fordítani. A munkát valakinek el is kell végezni, ehhez munkavállalókra van szükség, akik után járulék és szja kerül a kalapba. Persze a munkavállalónak is több jut a zsebébe, amiért vásárolni tud.

Az ügyeskedőket meg az APEH vadássza le úgy, hogy többé ne csinálhassanak vállalkozást, annak meg lesz a visszatartó ereje.

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr100719059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása