Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Közösségi oldalak és az adataink...

2010.06.03. 23:21 | DarkSide | Szólj hozzá!

A most következő poszt egy nagyobb lélegzetvételű tanulmány szemelvényeit tartalmazza...

Személyi adatok, azok valódiasága, ellenőrizhetősége

A közösségi oldalakon – iwiw, facebook, myvip, stb. – a felhasználó személyi adatokat oszt meg másokkal, annak érdekében, hogy ismerősei, barátai könnyebben találhassák meg. Ezért a néven (ide értem a beceneveket/nickname, illetve username-eket is) kívül sok esetben születési adatokat, lakhelyet (néha pontos címet) és egyéb elérhetőséget adunk ki magunkról.

Ezek az adatok – mint minden adatbázisban tárolt információ – kereshetők, különböző szempontok alapján rendezhetők. A keresést mindenki használta már, amikor barátja, iskolatársa, régi (vagy leendő) szerelme adatlapja után kutatott.
Meg kell jegyeznünk, hogy az adatlapokon található információk esetlegesek, hiszen a fiatalabb generáció esetében gyakran találkozhatunk viccnek szánt válaszokkal. Ám már maga az adatlap ki- vagy ki nem töltöttsége is árulkodhat a felhasználó valódi jelleméről, függetlenül az ott található információ helyességétől.
Ma a személyi adatok már különböző adatbázisokban kerülnek rögzítésre – vannak állami vagy éppen magánkézben lévő adatbázisok – így egy-egy adat helyességének ellenőrzése jó esetben csak pár másodpercig tart. Természetesen az Interneten felelhető adatok hitelességi szintjét erőteljesen meghatározza az adatok forrása, a bűnüldöző szervek által használt adatbázisban szereplő adatok a legtöbb esetben hitelesebbnek tekinthetők más adatbázisokban tároltaknál. Ám, pontosan a közösségi oldalak mutatják, hogy van egy-két olyan terület, amely tekintetében az állami adatbázisok nem tudják, illetve törvényi tilalmak miatt nem is követhetik a változásokat (pl.: szexuális orientáció, párkapcsolatok, iskolák, munkahelyek és a legfontosabb az ismerősök és barátok…)

Szándékos dezinformáció

A már korábban említett „vicces” adatlapokon kívül külön is beszélnünk kell a szándékos dezinformációkat tartalmazó profilokról. Ezek olyan adatlapok - amelyek első ránézésre korrekt adatokat közölnek -, de a valóságnak nem felelnek meg. Céljuk, hogy a profil olvasóit megtévesszék. A leggyakoribb ok egy-egy állás megszerzése, vagy éppen egy másik személy lejáratása, egy csoporthoz való csatlakozás.

 

Közvetlen információ szerzés bejegyzéseken, csevegéseken keresztül

A közösségi oldalak – és a hozzájuk kapcsolódó egyéb web2.0 alkalmazások – lehetőséget biztosítanak a felhasználók részére a kommunikáció (vélemény nyilvánítás) különböző formáira. Ezen megjelenések erőteljesen utalnak a személy politikai világnézetére, egy-egy kérdésben képviselt álláspontjára. A blog és fórum bejegyzések a tényleges és másodlagos tartalmat leszámítva fontos információkat tartalmazhatnak a bejegyzést készítő személyiségéről.
Csevegés (chat) le vagy visszahallgatásával további közvetlen információ szerezhető. Ma már minden elérhető csevegés lehallgatható, akár a felhasználó gépére telepített kémprogram, akár a csevegő programban elhelyezett guardok segítségével.

Irányított beszélgetés

A legegyszerűbb információ szerzési mód – mind a mai napig – a social engineering. Amely során az emberi naivitást és butaságot kihasználva szerezzük meg a szükséges adatokat. A leggyakoribb eset az adatlapok kiértékelését követően a már korábban megszerzett adatokra támaszkodva kezdeményezett csevegés, mely során olyan megjegyzéseket teszünk, amiből a másik fél arra juthat, hogy mi már birtokosai vagyunk a „titoknak”. Ha pedig ő és én is tudjuk, akkor miért ne beszélhetne róla nyíltan. Irányított beszélgetés sok gyakorlást igényel, de jól végrehajtva a legtöbb eredményt hozhatja.

Közvetett információ szerzés

Fényképek

Az adatlapok mellé igen gyakran lehet profilképet (avatart), illetve egyéb fényképeket feltölteni. A profilképek csak a legritkább esetben adnak bármilyen támpontot, az egyéb fényképek viszont igen sokat elárulhatnak. Például, hol járt, milyen értéktárgyai vannak, de a legfontosabb, hogy éppen hogyan is néz ki a vizsgált személy.

A fényképeken lehetőség van bejelölni a képen szereplő személyeket. Innentől kezdve - ha mi vigyáztunk is, hogy ne rakjunk föl magunkról képet - már könnyen azonosíthatóak vagyunk ismerőseinkkel együtt.

Ismerősök, csoportok

Ismerősök, haverok, barátok, rokonok

Alapvetően erre a 4 csoportra oszthatjuk föl a bejelölt és visszaigazolt kapcsolatainkat. Jó páran boldog-boldogtalant bejelölnek, őket az igen magas ismerősök számáról ismerhetjük föl. Ezek a csoportok kapcsolati szintekben és létszámban eltérnek egymástól. A legtágabb kör az ismerősök - nem szoros a kapcsolat. A haverok és munkatársak csoportja egy már jól körülhatárolható csoport - jellemző a közös tevékenység, közös társaság. Barátok igen szűk - pár emberre korlátozódó - csoport. Rokonok csoport tagjai az előző 3 csoportba is eloszthatnánk, de eltérő kapcsolati dinamikájuk miatt külön kell megemlítenünk őket.

Csoportok, kapcsolati háló

A kapcsolataink csoportokat hoznak létre - ezek a csoportok nem azonosak a korábbi csoport felosztásokkal - és ezen csoportok az Interneten - a való élethez hasonló - csoport dinamikát, felépítést mutatnak. A csoport gondolkodása, a csoportnyomás és a csoportnorma a személy egyéni megnyilvánulásaira jól visszavezethető.

A személy pontosan elhelyezhető a csoport térképén, megállapítható, hogy milyen szerepet tölt be a csoport életében - vezető vagy vezetett, optimista vagy pesszimista, centrumban van vagy épp csak periférián érintkezik a csoporttal.

A való életben - az életkor függvényében - változik a baráti körök száma. Általánosságban azonban elmondható, hogy az emberek közel 50%-a 1, 32%-a 2, 10%-a 3 és 1-2%-a 4 egymástól elkülönült baráti kör tagja.

A csoport tagjai folyamatosan hatást gyakorolnak egymásra, ezek lehetnek gazdasági, politikai vagy akár divat kérdések. Itt is igen határozottan megjelenik a csoport részéről jelentkező elvárás és a csoportnak való megfelelés. A személy életére természetesen a legnagyobb hatást az elsődleges csoport fejti ki.

A kapcsolati háló felrajzolása láthatóvá teszi a csoportokat, a csoportok közötti kacsolódási pontokat (Ki az a személy, aki több csoportban is érintett - összekötő személyiség). De érdekesek lehetnek azon személyek is, akik nem mutatnak kapcsolatot más személyekkel - kicsit kilógnak a sorból.

...

Hát, lesznek szívesek vigyázni mit mikor hova írnak...

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr972054913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása