Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vérző hangú megafrászok...

2008.11.16. 19:00 | DarkSide | 1 komment

Címkék: tv megasztár tv2

Már korábban megfogadtam, hogy a TV2-t életben tartó műsorát, többé nem fogom szapulni, de... Két dologról szeretnék írni: a zsűriről és a versenyzőkről. És igen, én nézem ezt a műsort (csak a reklámok idejére kapcsolok el...).

Zsűri. Már az elején kikívánkozott belőlem, hogy írjak valamit a zsűriről, de időt akartam nekik adni arra, hogy lehetőségük legyen bizonyítani. Kár volt. A zsűri tagjaival külön-külön nincs semmi bajom, de együtt csapni valók.

Szerintem egy zsűrinek, főleg ha valamilyen szakmai szempontok alapján kell egy-egy versenyző "életéről" döntenie, akkor legalább a dalok elhangzása után szakmai kifejezésekkel értékeljen/érveljen. Elégtelen, ha csak egy "volt néhány hamis hang" hallatszik itt-ott a zsűriasztal mögül. Hol van a színpadi mozgás, a magyar/angol szövegek érthetőségének (esetenként értelmezésének) és a hang/énektechnikák kérdése?

A zsűri nem tehet olyan kijelentést, hogy x vagy y versenyző továbbjutott, mert ez esetenként a nézőkben és a versenyzőkben is hamis illúziókat kelt. Olyan szakmai/pedagógiai hibákat vétenek előadásról előadásra, hogy el kellene zavarni őket.

Bohóckodni bárki képes, de ők mint a szakterületük "jeles" és hozzáértő képviselői kaptak felkérést. Persze az is lehet, hogy ők alapvetően bohóckodásra szerződtek, mert a lapok már le vannak osztva... ekkor pedig a TV2-nek sincs semmi szüksége egy "erős" szakmai zsűrire.

Versenyzők. Ha már a zsűri nem értékelte a produkciókat... (lehet velem egyetérteni meg lehet nem...) Nem szabad elfelejteni, hogy a versenyzőknek nem sok rutinjuk van a duett éneklésben, életkoruk, illetve szakmai múltjuk alapján.

Bencsik Tamara és Tóth Vera volt az első. Tóth Vera mellett megállni a színpadon, akkor amikor ő kiereszti a hangját, nem nagyon lehet. Ezért is féltem ettől a produkciótól, és ez többé kevésbé be is jött. Mondjuk azt, hogy Tamara jól tud vokálozni.

Király Viktor és Rúzsa Magdi. A zenei stílusuk eltérésének ellenére az egyik legjobb előadás volt az éjszaka. Hogy kellene-e több vagányság vagy sem, hát ezt meghagynám a t. zsűrinek, csámcsogjanak rajta.

A következő produkció Tóth Lüszi és Hien "Su-su bolondság" produkciója volt. Az este folyamán ez volt az első szám amikor üvöltöttem a fájdalomtól. A duett alapvető követelményeit sem teljesítette. Hamis hangokkal megtűzdelt előadásról kell beszélnünk, ahol mindkét előadó saját magához képest nagyon alul teljesített. A színpadképért persze nem a lányokat kell megszidni, de teljesen előnytelen volt, illetve többet is ki lehetett volna hozni ebből a számból.

Lakatos Krisztián és Zséda. A "Quando, quando, quando" című számot énekelték. Krisztiánnak azért láthatóan gondot okozott a duett. Alsó hangon is bizonytalan volt. Több esetben is a szó végeket elharapta. Az eddigi műsorokban messze jobban teljesített.

Tóth Lüszi és Caramel produkciója következett, ahol Caramel lényegében áttolt egy számot a kislánynak. Sajnos ez az előadás számomra nem a versenyzőről szólt. Caramelen a legnagyobb szakmai alázatott, odafigyelést, segítő jó szándékot lehetett látni.

Bencsik Tamara és Király Viktor. A féltelek című számban kijött a két versenyző közötti különbség. Azt kell, hogy mondjam, együtt énekeltek, de nem duettet. A számban sokat hagytak.

Fekete Dávid és Szinetár Dóra. A produkció elé nem kis elvárásokat támasztottam. Azt kell, hogy mondjam amellett, hogy ez sem volt hibátlan, de számomra teljesítette a duett követelményeit. Dávidnak persze sokat kell tanulnia, de saját magából talán ebben a számban adta a legtöbbet és ebben Dórának nagyon sok szerepe volt. Köszönöm ezt a produkciót.

Hien és Gáspár Laci a Ricky Martin és Christina Aguilera "Nobody Wants To Be Lonely" című duettjét adta elő. Alapvetően az egyik legnehezebb szám volt az este folyamán. Ebben a számban könnyű elvérezni, hiszen Aguilerat alapvetően nehéz énekelni egy tapasztalt énekesnek is. A 14 éves, nagyon jó és kellemes hangú kislány sajnos ebben a nehéz számban nem tudta megmutatni saját magát.

Utoljára, de nem utolsó sorban jött Lakatos Krisztián és Fekete Dávid. A Hofi-Koós: Macskaduettjét adta elő a két fiatalember. A versenyzők egymás közötti produkciói közül ez volt az egyetlen, amiben duettet hallhattunk. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a sajnos nem a teljes eredeti szám volt, a stílus pedig Dávidnak feküdt igazán. Remélem senki nem szólta le ezt a számot, mert a színpadon bohóckodni általában sokkal többet kíván az előadótól mint egy "normál" szám. Igazán jól szórakoztam köszönöm.

A rangsor nálam a 6 szám alapján a esti produkcióik alapján:

  1. Király Viktor
  2. Fekete Dávid
  3. Lakatos Krisztián
  4. Tóth Lüszi
  5. Bencsik Tamara
  6. Hien

 (folyt.köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr2772298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karenin 2008.11.17. 17:05:15

Én a zsűri részéről a szakmaiság mellett két dolgot hiányolok, az esztétikus megjelenést és a szép magyar beszédet. Tudom, hogy a zsűritagokat "öltöztetik", tehát ez a megjegyzés inkább a ruhatervezőkre és fodrászokra vonatkozik. De az előző sorozatokban valahogy jobban megtalálták a zsűritagok egyéniségéhez illő külsőt. Az viszont fontos lenne, hogy értelmes, kerek mondatokban fogalmazzák meg észrevételeiket, ami szerintem is gyakran mellőzi a szakmaiságot... A versenyzőkről csak annyit, hogy akiben még élnek Rúzsa Magdi, Oláh Ibolya vagy Póka Angéla dalainak hangjai, azoknak óhatatlanul hiányérzete támad. Szerintem elég lenne ötévente ilyen műsort útnak indítani, és akkor talán valóban tehetségkutató verseny lenne.
süti beállítások módosítása