Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nemzeti gyásznap - menő vagy nem menő?

2010.04.17. 09:59 | DarkSide | 7 komment

Címkék: lengyel nemzeti gyásznap

Egy az index.hu-n megjelent írásra reflektálnék - mivel a szerző nem hagyott komment lehetőséget.

Bede Márton billentyűzetéből megjelent írás álságosnak, visszatetszőnek, feleslegesnek tartja az egész gyásznapot. Megkérdőjelezi a lengyel-magyar barátságot is. Ráadásul megpróbálta összehasonlítani a repülőszerencsétlenség 98 áldozatát a 250 000 halálos áldozatot követelt haiti szerencsétlenséggel (hogy akkor miért nem tartottunk gyásznapot?).

Nos, tegyünk helyre végre néhány dolgot! Először is létezik-e a híres magyar-lengyel barátság? A kérdés megválaszolása nem egyszerű. Állami szinten biztos, a magán emberek szintjén - hála a megosztottságunknak és történelmi tudásunk meg nem létének - itt Magyarországon nincs meg ennek a barátságnak az érzése (ebben lengyel barátaink sokkal jobban állnak, mint mi...).

Most hadd ne soroljam a történelem sors pontjait, ahol történelmünk összekapcsolódott. Az biztos, hogy a két nép között genetikai kapcsolat van (sokan ezt közös őssel, én magam a két nép többszöri keveredésével, keresztházasságokkal és menekülésekkel magyarázok). Csak két dolgot: mi magyarok nem igazán lehetünk büszkék a II. világháborús tetteinkre, ezt ellensúlyozhatja a háború kezdete amikor a németek és a szovjetek is megtámadták Lengyelországot. Egyetlen kiút volt a lengyel menekültek részére, dél felé a magyar-lengyel közös határ. Bár a német vezetés követelte a magyar kormánytól, hogy zárja le a határszakaszt, illetve engedje át a német katona vonatokat, mi erre nemet mondtunk. Ezen nyitott határszakon keresztül több százezer lengyel menekült hagyhatta el hazáját.

Mi magyarok 1848-ban közvetlenül kaptunk lengyel segítséget, vagy említhetném 1956-ot amikor lengyel barátaink elsőként küldtek vér és élelmiszer segélyszállítmányt nekünk.

Nekünk - az emberek szintjén - kell felnőnünk ehhez a barátsághoz.

Kell-e gyásznap? Pont abból kifolyólag, hogy az átlag magyar nem sokat foglalkozott ezzel a lengyel-magyar barátsággal, csak annyit tudnak, amennyit a sajtóból eljutott az agyukig - vagyis nagyon kevés - beszéljünk arról, hogy kik is haltak meg.

A repülőgépen nem a lengyel állami elit utazott! Azon a gépen több tucat olyan ember utazott akik igen sokat tettek a magyar-lengyel kapcsolatokért! Volt közöttük olyan aki pár nappal korábban itt Óbudán járt. Volt aki pénzt áldozott a magyarországi lengyel és a lengyelországi magyar emlékművek felállításához. Szóval minket magyarokat is veszteség ért ezen emberek halálával.

Bede úr volt szíves tragédiákat összehasonlítani - igen demagóg módon - az áldozatok száma szerint. Biztos, hogy a tragédia mértéke az áldozatok számával mérhető? Csak egy kérdésem van Bede úrhoz (legyek én is demagóg?): Ha a családjában meghal valaki nem gyászol, mert csak 1 embert veszített, míg a világon volt nagyobb tragédia is?

Miért kell az iskolákban megemlékezni és feleleveníteni a lengyel-magyar barátságot? Pontosan azért mert az átlag magyar e tekintetben az elvárható ismeretszinttel sem rendelkezik, ékes bizonyíték erre Bede úr írása. Például nem árt tudni, hogy a két parlament (a lengyel és a magyar - csak a félreértések elkerülése véget) ellenszavazat nélkül szavazta meg, hogy minden év március 23-a a lengyel-magyar barátság napja legyen. Ezen a napon kulturális programokon ismerhetik meg egymást jobban a két ország állampolgárai.

Sokszor hallottam már korábban is, amikor adakozásra került a sor, hogy "mi miért adakozzunk, ha velünk történne hasonló a felét nem kapnánk vissza...". Egyet tudok:  lengyel barátaink lennének az elsők akik segítőkezet nyújtanának számunkra.

 

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kollektiv.blog.hu/api/trackback/id/tr171928737

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Félárbócon ... 2010.04.17. 14:09:27

 Lech Kaczyński lengyel elnök végső búcsúztatásának napján, amelyet a magyar kormány nemzeti gyásznappá nyilvánított, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt szombaton reggel.A M...

Trackback: Nincs még veszve a lengyel-magyar barátság 2010.04.17. 10:44:51

A tragédiát követő magyar reakciók ismét megmutatták, hogy a közös érzelmi bázis igenis létezik. Ennek segítségével mindig ki tudtunk jutni a kapcsolati hullámvölgyekből. Így lesz ez most is.   Újabb írásunk a lengyel tragédiáról: A lengyel eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wiseacre_ 2010.04.17. 14:14:18

Maximálisan egyetértek a jegyzetedben leírtakkal.

Bozdurgán 2010.04.17. 17:50:52

Szerintem nem az az igazi tragédia, hogy Bede ilyet ír, hanem az, hogy már egy napja ott ül a címlapon.Ezek szerint az index főszerkesztői szerint egy ilyen írás helyénvaló.
Szerintem gyomorforgató.

DarkSide 2010.04.18. 20:36:11

@Bozdurgán: Igazad van, majd 2 napig volt fönn a címlapon...

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.19. 12:01:15

Dehát a katolikus papok GYEREKEKET BASZNAK!!! Ezek a szerencsétlen lengyelek meg abban hisznek, amit a gyerekmegrontók hirdetnek!! Az ilyenektől minél messzebb tartani magunkat, nem közösködni velük többet, mint amennyit a kereskedelem miatt muszáj. Emberek haltak meg, ez persze szörnyűség, de nem nagyobb, mintha pár részeg fordult volna árokba egy turistabusszal.

DarkSide 2010.04.19. 19:59:50

@Bokortalan Lajtalan: Csak szánakozom a hozzászóláson, de moderálni nem fogom... az írás amúgy is minősíti az alkotóját. szvsz

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.19. 23:38:24

@DarkSide: De most tényleg, mi a franc van mindenkivel? Mindenki jól tudja, hogy káeurópában _nincsenek_ nagy emberek. A szimbolikus pozíciókat méltatlanok töltik be, akik protekció meg mismásolás útján kerültek oda. Szóval ha meghal valaki ezek közül, az miért nemzeti tragédia? Tragédia, persze, mint az éhezés, az öngyilkosságok, a természeti katasztrófák, a sorozatgyilkosságok, stb., stb., de miért _nemzeti_ tragédia, amiért gyásznapot kell tartani?
Az meg persze csak hab a tortán, hogy a lengyelek annyira valláskárosultak, hogy a kreacionizmust bele akarták venni a tankönyvekbe. Nem kéne ezt a lengyel-magyar jóbarátságot erőltetni. Bem apó jófej volt, de az már régen volt. Most jobb arcok a dánok meg a finnek.

DarkSide 2010.04.20. 08:42:05

@Bokortalan Lajtalan: Na, ez már egy fokkal jobb volt :) Nemzeti tragédia minden országban ha az ország első embere meghal - függetlenül attól, hogy nagy ember volt-e vagy sem. A történelem majd eldönti, ki volt a nagy ember. Most a lengyeleknél ez a nemzeti gyász szólt a hivatalnak, de az embernek egyaránt - nem utolsó sorban a helynek ahol meghalt.
A vallást ne keverjük ide, mert mindenkinek szíve joga, hogy miben hisz vagy éppen miben nem.
Ha te nem hisszel Istenben attól te még nem vagy se több, se kevesebb. Személyes döntésed és ezért nem érhet téged sem előny sem hátrány az életben. De tőled is elvárható, hogy tiszteletben tartsd mások vallási nézeteit - egészen addig amíg a saját meggyőződésüket nem akarják rád erőltetni (pl. köteleznek téged a reggeli imára).
Én és mások sem azt mondtuk, hogy nekünk csak lengyel barátaink lennének és másoknak is ezt kell követni. A lengyelek sem egyformák - hála a jó istennek... Mi azt mondtuk, hogy mi magyarok nem ismerjük elégé jól a saját történelmünket, így nem emlékszünk kik azok akikre számíthattunk/számíthatunk. Ez pedig kölcsönös - mint a barátság. szvsz
süti beállítások módosítása